Menü

sze. 08

Aki ma Pécsett él és nem tudja, hol van az Est Café, az valószínűleg csak hazudja magáról, hogy pécsi, de legalábbis az utolsó pár évben egészen biztosan visszatartott lélegzettel Tasso-t olvasott eredetiben valami óvóhelyen. De persze, nem volt ez mindig így, íme néhány érdekes tény a Pécsi Est Café hajnaláról.

1. A Pécsi Est Café elnevezésének ötlete a Szenes Klub egyik hétfői buliján kb. hajnal 3 és 4 óra között, dobozos Szalonok és nagy Unicumok lelkes fogyasztása közben fogant meg e sorok írója és Sasvári Zoltán – alias Sasa, aki ma a Vad Fruttik és a Heaven Street Seven zenekarok menedzsere – beszélgetésének közepette. Ezúton is köszi szépen Sasa (nem az utolsó kört, az már nem kellett volna, hanem a tippet.)

2. Majdnem egy évig tartott, amíg az ötlet után a megfelelő hely is felfedte magát. Egy csomó lehetséges épület végignézése után a Kereskedők Háza alsó szintjén találtunk otthonra, akkor itt egy elhagyott bankfiók volt éppen, ugyanis a szomszédos OTP központ felújításának idején itt állomásozott a mi mostani helyünkön.

4. A Kereskedők Háza Római szintjének azért ez a neve, mert a most is ott látható terméskő falak nyomvonalában római kori leleteket találtak az építéskor. A mostani falak persze újonnan épültek, de pontosan alattuk a római időkben is hasonló kőfalak álltak. Szóval némi fantáziával képzelhetnénk azt is, hogy szerdánként már a római birodalom derekán is közgáz bulik voltak Dj Portugalissimus hangversenyére, hétvégén pedig a XXX. Ypsilon koncertezett…

3. A Pécsi Est Café első foglalkozása 2008. december 30-án egy jogász-közgazdász előszilveszter volt, a Back to Black zenekar zenélt és kis térképeket fénymásoltunk, hogy az emberek idetaláljanak…

4. Az első bulira persze gyakorlatilag semmi sem készült el rendesen, gyorskötözők, szig-szalag és főként a Szentlélek tartott mindent, így az első buli után bezártunk és még további majdnem 4 hónapig dolgoztunk, mire elkészült a nagyjából ma is látható hardver.

5. Nyitáskor még az volt a tervünk, hogy napközben is nyitva tartó ”rock’n roll étterem” és sportkocsmaként üzemelünk, így az első néhány évben olcsó és szerintünk tök jó konyhánk is volt. A kedvenc fogásunk a ”pörköltszaft lábosban, negyed kiló házi kenyérrel” és a ”tejes pite pálinkás baracklekvárral” volt. Később aztán a partik bedarálták a napközbeni nyitva tartást, ha lehetünk őszinték, egyszerűen nem tudtunk éjjel-nappal ébren lenni.

6. A Pécsi Est Café belső terének egyik különös érdekessége, hogy a folyosó mennyezetén a világ egyik legismertebb képzőművészeti alkotása, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának képregényes parafrázisa található, amit a klub egyik tulajdonosának ötlete alapján Gróf Balázs rajzolt. A rajz az eredeti kép tagolását és vonalvezetését szinte teljes egészében követi, de korszerűsítve, pécsiesítve és persze jó adag lökött humorral nyakon öntve.

7. A klub történetének egy legérdekesebb koncertje volt, hogy játszott nálunk STING állandó gitáros-dalszerzőtársa, Dominic Miller. A reklám nem sikerült túl jól, a koncerten kb. 15 néző lehetett, a művész előtte nem egész egy héttel 110.000 embernek zenélt Londonban…

8. Számunkra a másik legemlékezetesebb koncert Victor Bailey, a világ valaha volt egyik legjobb jazz-basszusgitárosának fellépése volt. A fantasztikus koncerten kívül az volt az este bukéja, hogy a new york-i zenésznek épp aznap volt a születésnapja, ott voltunk, mikor a zenésztársak megajándékozták, egy New York útikönyvet vettek neki magyarul és egy liter gépi light colát a Mc Donaldsban, papírpohárban… Az igazi élmény pedig az volt, hogy a dobos, Poogie Bell, aki egyébként PRINCE zenekarában is dobolt, sztorigatós kedvében volt és hallottunk pár olyan sztorit a kisnagy hercegről, amit ide most nem merünk leírni…

9. A klub első igazi teltháza 2009. december 10-én az Irie Maffia koncertjén volt. Mivel akkor még egy jóval kisebb színpadunk volt, nem is igazán értjük, hogy fért el rajta a 11 fős zenekar.  Különben ők sem emlékeznek rá.

10. Egy csomó zenetörténeti pillanat volt a Pécsi Est Café színpadán. Például egy Cseh Tamás emlékesten itt zenélt először közösen Lovasi és Beck Zoli; de ugyanezen az estén lépett fel először nyilvánosan élő zenekari kísérettel a Punnany Massif is. Nálunk volt a búcsúkoncertje a Szabó Balázs és FankaDeli alkotta Suhancosnak, tizenvalahány év után a Pécsi Est Café színpadán játszott újra egy egész koncertet a Vágtázó Halottkémek Szónusza, aki egyébként olyan transzban volt, hogy a koncert előtt legalább háromszor nekiment az öltöző üvegajtajának. Érdekes és pikáns sztorikat sorolhatnánk még párszázat, de ebben a szakmában alapvetés a diszkréció, amiben szerencsére jótékonyan segítségünkre van az a tény is, hogy a legjobb bulikra utólag úgyse emlékszik az ember. További boldog pillanatokat kívánunk a Pécsi Est Café háza táján, köszönjük szépen azoknak, akik már jártak nálunk és ezután is mindenkit várunk szeretettel!

 

Oszdd meg a cikket!

ByeAlex és a Slepp már. 13, szombat 20:00 3590 Ft Vedd meg a jegyet! Carson Coma Vendég: Cedar Knoll már. 20, szombat 20:00 1200 Ft Vedd meg a jegyet! Konyha, Zaporozsec már. 26, péntek 21:00 HOBO 75 már. 27, szombat 21:00